MİMARİ PLAN

Caminin Mimari Üslubu

Bilal Saygılı Camii, 16. yüz yıl klasik Osmanlı mimarî sanat anlayışı ve üslubûnda tasarlanmış olup merkezî plan şeması esas alınarak ana kubbe, dört yarım kubbe, köşe kubbeler, revaklar ve çift minareler ile ehrami ve abidevi bir silüet terkibiyle bulunduğu bölegeyitaçlandırmıştır.Projemizin müellif mimarı yurt içinde ve yurt dışında dini mimarimizle ilgili önemli projelerde imzası olanMimar Necip Dinçtir. Detaylarda ve uygulanmasında azami hassasiyet gösterilip ve klasik üslup esaslarına sadık kalınarak orijinal bir tasarım ortaya konulmuştur. Çağımızın gerektirdiği yeni ihtiyaçlarda nazara alınarak günümüzün teknik imkânlarından ve yeniliklerden azami faydalanılmıştır.

Teknik Heyet

Mimari proje müellifi ve teknik müşavir Mimar Necip Dinç, şantiye müdürü İnşaat Müh. Hüseyin Arslan şantiye genel sorumlusu Yusuf Güney ve şantiyemimarı Mimar Haşmetullah Sultani’dir.

Cami ve Külliyenin Ölçüleri ve Kapasitesi

7500 metrekare bir alanda kurulu olan Bilal Saygılı Camii’nin kubbe yüksekliği 28 metre, minare yüksekliği ise 50 metredir. Yan mahfiller hariç orta açıklık 24 metre olup cami ferah bir mekâna sahiptir. Camide kapalı alanda ortalama 3000, açık alanda 4000 olmak üzere toplam 7000 kişinin birlikte namaz kılma imkânı mevcuttur.

Cami her yönüyle tam donanımlı şekilde planlanarak herkesin rahat ve huzur içinde ibadetini yapabileceği şekilde dizayn edilmiştir. Minare kürsülerinin içerisindeki asansörler ve rampalı yollarla engellilere ve yaşlılara kolay ulaşım imkânı sağlanmıştır. Hanımların mahfil katına rahatlıkla çıkabilmeleri için tali kapılar mevcuttur. Açık namaz mekânları, şadırvan, bay ve bayan abdesthaneleri, oturma yerleri ve çocuk oyun alanları tanzim edilmiştir.

Bilal Saygılı Camii’nin 1500 metrekarelik alt katı çok amaçlı bir kültür merkezi şeklinde tasarlanmış, sosyal ve kültürel faaliyetlerin icrâ edileceği mekânlar oluşturulmuştur. Bu katta konferans salonu, klasik sanatlar için çalışma ve sergileme mekânları, aşevi, çay ocağı, çocuk bakım odası ve çeşitli ihtiyaçlara cevap verebilecek üniteler mevcuttur.